Tänkte jag skulle dela med mig av lite tips som jag har samlat på mig under åren som jag fotograferat bröllop.För att göra det lite enklare har jag gjort en check lista på lite tips.2013-07-13 13.13.47

 1. Avsätt tid för att hitta en fotograf om passar just för er. Det finns otroligt många duktiga fotografer och alla har sin egen stil. Gå igenom hemsidor och kolla på bilderna så kommer man absolut att hitta den fotografen som man vill ha.
 2. Personkemin är viktig- fotografen måste passa er. Första träffen för att planera bilder är viktigt för att era bilder ska bli så bra som möjligt.
 3. En duktig fotograf kommer ha synpunkter på din/eran planering och informerar vad som kommer bli stressigt under eran bröllopsdag.
 4. Se till att det finns ett kontrakt av något slag. Det är bäst för båda parter som säger skriftligt vad avtalet innebär, mindre chans för missförstånd.
 5. Se till att alla kostnader tas upp.
 6. Informera er hur användningen av bilder får ske. Skillnaden mellan användarrätt (vad ni får göra med bilderna) och upphovsrätt (kan inte fråntas från fotografen).
 7. Hör efter vad det är för upplösning (antal pixlar) man kommer få bilderna levererade på CD-skiva. Hör gärna också om bilderna är märkta med logga eller vattenmärke.
 8. En mindre detalj är hur fotografen kommer att klä sig. En fotograf som anpassar sin klädsel efter bröllopet sticker inte ut lika mycket en som har t.ex. jeans och T-shirt.brollpo-154
 9. Fråga gärna om fotografen vill ha mat. Även en fotograf behöver äta för att orka med.
 10. Försök att släppa loss, koppla av på eran bröllopsdag, det kommer synas på bilderna.
 11. Försök att välja en festlokal nära platsen för bröllopet så blir inte avståndet för stort. En lång väg till festlokalen kanske inskränker ni tiden för fotograferingen samt att gästerna får vänta.
 12. Låt några av era bästa vänner vara med under dagen. Det blir fina bilder samt att det ger dagen en speciell stämning.
 13. Det bästa fotoljuset är när solen står lågt. En skicklig fotograf anpassar sig efter det rådande ljuset.
 14. Tidsramen för porträttfotograferingen är upp till er. Men man behöver nog minst 30 min till 2 timmar.
 15. Försök inte att tänka på dom vanliga poserna utan kom med egna poser. Allt för att det ska bli personliga bilder.
 16. Begär inte att fotografen kommer ta samma bilder som ni har sätt på hemsidan utan låt fotografen hitta sin egen stil.
 17. Gruppfoto kan vara tidskrävande och lite tråkigt. Kom gärna överens om vilka som ska vara med på gruppbilderna innan fotograferingen.

Det finns självklart ännu mer att säga, men ovanstående tips kan vara bra att tänka på.

Lycka till!